Pótdíj, ha nem engedi be a kéményseprőt!

Nem mindenhol problémás a kéményseprés

Index, 2012.05.15.
A bürokratikus ügymenet lassúsága, s feleslegesnek tűnő, többszöri engedélyeztetések jellemzik a hazai engedélyköteles gázszerelési eljárást. De mi a helyzet külföldön? Dániában például merőben más a helyzet; egy olvasónk tájékoztatása szerint ott a kéményseprőkre már nincs is szükség. Míg idehaza a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a jövőben büntetésre számíthat az, aki  nem engedi be a FŐKÉTÜSZ munkatársait.

A Pénzcentrum.hu, “Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz” c. cikkében a gázszerelés buktatóira hívta fel a figyelmet. A tapasztalatok szerint ugyanis köztudott, hogy hazánkban a kivitelezőknek gyakran migrénes fejfájást, míg a legtöbb lakástulajdonosnak rengeteg elpocsékolt időt és még több kidobott pénzt jelent, ha egy felújítás során engedélyköteles gázszerelésre kerül sor. A bürokratikus ügymenet lassúsága, a feleslegesnek tűnő, többszöri engedélyeztetések mind-mind azt eredményezik, hogy sokan inkább feketén végeztetik el a kellő munkálatokat, vagy inkább hozzá sem kezdenek.

Egy Dániában élő olvasónk elhűlve olvasta fenti cikkünkben leírtakat, s megosztotta velünk, náluk északon miként is zajlik ez a folyamat. Bár kétségtelen, hogy nem ismerjük a helyi viszonyokat, azonban mindenképp tanulságos az eljárási rend:

“Új, kondenzációs gázkazán került beszerelésre a régi elöregedett kazán helyére. A kiválasztott típust a vizsgázott szerelő szállította. Az átalakításhoz ugyanakkor semmilyen terv, engedély nem kell, mert a gáz mar be van vezetve és a szerelő felel minden műszaki részlet korrekt kivitelezéséért. A kémény, mint olyan megszűnt, mert azt a gázkészülék gyártója által kalibrált, típusvizsgával rendelkező csővel bélelték ki. Kéményseprő többet nem jön a házhoz. Az elvégzett szerelést, s a készülék típusát a szerelő cég bejelentette a Gazműveknek. A Gazművek ellenőrizte, hogy a gazcsatlakozásban megvan-e az előirt 20 mbar nyomás. Az egész 24 órát vett igénybe. A készüléket es a kéménycsövet 3 évenként ellenőriztetni kell vizsgázott gázszerelővel”
 – írta levelében olvasónk.

Nem engeded be a kéményseprőt? Fizethetsz!

Május 9-i ülésén jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének. Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FŐKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa. Az éves kémény ellenőrzés során a FŐKÉTÜSZ munkatársai nem csak a lakásokban hagyják ott az adott lakásra vonatkozó sormunkakönyv-tanusítvány másolati példányát, hanem kitöltenek egy olyan lapot is, amely az egész épületre vonatkozóan közöl általános információkat az épület kéményeiről.

Kapcsolódó cikkünk a témában: “Újabb teher a lakástulajoknak: most a kéményekre szállnak rá

Ezt a lapot az ellenőrzést végző szakemberek minden esetben a Közös Képviselőnek, vagy megbízottjának adják át. Ugyanakkor, ha az épületen olyan kémény problémát észlelnek, amely közvetlen életveszélyt jelenthet, úgy azt külön levélben hozzák a közös képviselő, az illetékes hatóságok, és a gázszolgáltató tudomására.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.